Школа юних журналістів

шюж     Нові друзі, корисні знання, реалізація творчих планів та ідей, знайомство з цікавими та відомим людьми, зйомки програм, інтерв’ю, підготовка репортажів та сюжетів, участь у конкурсах і фестивалях – все це та багато іншого наші учні отримують, ставши вихованцем студії -«Школа юних журналістів» (тележурналістика).

Метою діяльності школи є розвиток творчого потенціалу та виховання громадської активності учнів, а також допомога їм у виборі майбутньої професії через надання можливості отримати практичні навички роботи у сфері тележурналістики. Ця робота сприяє професійній орієнтації підлітків.

      Завдання школи юних журналістів – навчити дитину правильно користуватися фотоапаратом, відеокамерою, вмінню брати інтерв’ю і писати грамотно новини, а також розвивати навички спілкування з людьми, шукати інформацію, бути сміливішими в діях, що знадобляться в житті.

    Навчальний компонент школи юних журналістів передбачає індивідуальну та командну роботу, а найголовніше – це застосування отриманих знань на практиці. Заняття допомагають  дітям розібратися, що таке витримка, діафрагма, чутливість, різкість, фокусування, баланс білого, експозиція. Учні дізнаються секрети, чому небажано знімати в автоматичному режимі, вивчають налаштування своїх фотоапаратів, детально знайомляться з таким жанром зйомки, як репортаж. Окремі заняття  присвячуються редагуванню за допомогою комп’ютерних програм.

     Цікаво і захоплююче проходить практичне навчання під час якого юні журналісти опановують  особливості відеозйомки: як правильно знімати «з руки», щоб не було тремтіння, навіщо потрібен штатив при зйомці відео, як розміщувати в кадрі людину, яка дає  інтерв’ю, як компонувати відео сюжет, правила чергування загальних, великих і середніх планів зйомки. Ряд занять присвячені ознайомленню з програмами відеомонтажу.

    Учні дізнаються про текстові жанри в журналістиці: інтерв’ю, новина, стаття, розслідування.            На заняттях розглядаються такі питання: як знайти тему, що таке компетентна особа, як складати питання для інтерв’ю, як домовлятися про зустріч, як брати коментар, як провокувати давати коментар, як входити в довіру.

    Важлива частина журналістської роботи — правильна структура подачі тексту. Учні дізнаються, що таке заголовок, як його придумати, що таке «Лід» і основна інформація, «піраміда» подачі новини, як не треба писати новини. Кінцевий результат роботи школи – презентація робіт учнів.     Випуск новин, відеосюжетів на шкільному ЮТуб каналі, які ви можете переглянути за посиланням з нашого сайту.

   «Школа юних журналістів» – це неоціненний практичний досвід, корисні навички та вміння, цікаві знайомства, нові друзі.

ПЕРЕМОГИ ЮНИХ ЖУРНАЛІСТІВ






Школа юних журналістів  (тележурналістика)

Мета роботи:

  Створити умови для оптимальної соціальної та творчої самореалізації особистості, інтелектуального самовдосконалення;

    Формувати медіакультуру у профільній орієнтації учнів та стимулювати їх активність у пошуках професії;

   Вивчити основи журналістської майстерності.

Перспективна мета – підготовка учнів до співпраці з міськими, обласними, державними ЗМІ та можливому обранню журналістики як майбутньої професії.

Форма подання матерілу – практико-орієнтована.

Форма організації – модульна.

За метою навчання – прикладна, оскільки орієнтована на професійну освіту випускника в галузі журналістики, а також на вироблення актуальних навичок та вмінь.

Прогнозований результат навчання за програмою – створення гімназійного періодичного телевізійного видання з можливим його використанням  в освітньому процесі; створення учнями свого портфоліо; засвоєння ними теоретичних та практичних знань, умінь та навичок журналістської діяльності.

Програма курсу «Школа юних журналістів» складається з трьох розділів.

Навчання здійснюється з урахуванням вікових та особистісних якостей учнів.

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗЗСО ГУРТКОВОЇ РОБОТИ У НАПРЯМІ ТЕЛЕЖУРНАЛІСТИКА (З ДОСВІДУ РОБОТИ)

Брошура  студії “Школа юних журналістів

КОРОТКОМЕТРАЖНІ ФІЛЬМИ, ЗНЯТІ СТУДІЄЮ ЮНИХ ЖУРНАЛІСТІВ