Сьогодення

ГІМНАЗІЯ СЬОГОДНІ 

     Гімназія № 11 м. Бердичева – це сучасний заклад загальної середньої освіти, який отримав цей статус у травні 2022 року і є  комунальною власністю  Бердичівської міської ради Житомирської області. Підпорядковується управлінню освіти і науки  Бердичівської міської ради.

     Свою діяльність здійснює відповідно до: Конституції України, Законів України «Про освіту»  та «Про повну загальну середню освіту», Типового положення по загальноосвітній навчально-виховний заклад, іншими законодавчими та нормативно-правовими актами  у галузі освіти, Статутом гімназії №11 м. Бердичева Житомирської області.

     Управління і робота гімназії  відбувається згідно річного плану роботи гімназії, навчального плану,  плану внутрішньогімназійного контролю,  календарних планів вчителів-предметників і планів виховної роботи класних керівників. На постійній основі працює педагогічна рада на засадах  гласності, демократії та самоврядування. Педагогічна рада працює у тісному контакті з адміністрацією закладу. Безпосереднє керівництво педагогічною радою, освітнім процесом та поточною діяльністю закладу здійснює директор гімназії № 11 – Марківський Андрій Петрович, який очолив  заклад з лютого 2013 року.

     Гімназія здійснює освітній процес на початковому рівні освіти – початкова школа і базовому рівні освіти – 5-9 класи. Функціонує 18 класів, з яких 8 класів – початкового рівня освіти, 10 – середнього в яких навчається більше 450 учнів.

   Освітній процес відбувається на базі: 11 навчальних кабінетів, 1 кабінету інформатики, спортивної зали,  2-х навчальних майстерень, їдальні на 120 місць, бібліотеки з книжковим фондом 13935 одиниць,  у т.ч. 6987 підручників.

     В  гімназії  працює стабільний  професійний  колектив з 36 педагогічних працівників і 17 працівників  з числа обслуговуючого і господарського персоналу.

     Керівництво методичною роботою з педагогічними кадрами гімназії та її координацію здійснює методична рада під головуванням Кузьмук Ольги Олександрівни, заступника директора з навчально-виховної роботи.

        У рамках методичної роботи працює методичний блог гімназії і педагогічне наставництво малодосвідчених працівників гімназії.

     У гімназії організована робота  предметних методичних комісій: вчителів початкових класів, керівниця – Слободянюк М.І.; вчителів – суспільно-гуманітарних наук, керівниця – Астапюк І.М.; вчителів природничо-математичного циклу, керівниця – Биченко Л.А.; класних керівників, керівниця – Кашперук І.П.

      В гімназії періодично, відповідно до плану роботи проводяться педконсиліуми і семінари-практикуми з питань вивчення особистості учня, формування класного колективу, з питань адаптації до нових умов навчання учнів 1-х, 5-х класів в контексті впровадження нових стандартів освіти, з питань оцінювання навчальних досягнень учнів та ін.

     Ведеться результативна робота групи вчителів з проблеми впровадження Державного стандарту на початковому і базовому рівнях освіти, напрямків реформування початкової і базової освіти.

     Протягом навчального року у гімназії проводяться декади початкових класів, предметів суспільно-гуманітарного циклу, предметів фізико-математичного, природничого циклів, в рамках яких відбувається цілий ряд заходів, що сприяють кращому вивченню предметів відповідного циклу, підвищенню ерудиції та пізнавальних інтересів учнів, культури мовлення, інтересу до нашої історії, традицій, мови. Традиційною є методична декада «Я атестуюсь» під час якої вчителі, що атестуються представляють результати своєї роботи в міжатестаційний період, проводять відкриті уроки, майстер-класи, тренінги.

       На  базі гімназії щороку проводяться засідання  міських методичних комісій, семінари  учителів різних навчальних предметів, під час яких вчителі гімназії діляться своєю педагогічною майстерністю, вивчають досвід колег в контексті роботи над науково-методичною темою гімназії.

     Щороку  у гімназії  проводиться І етап обласної педагогічної виставки «Сучасна освіта Житомирщини». Кращі матеріали гімназійної педагогічної виставки представляються на міський і обласний етапи.

     Вчителі української мови Астапюк І.М., хімії Биченко Л.А. і початкових класів Ковальчук В.М. активісти краєзнавчого руху. Вони з своїми  роботами беруть участь у краєзнавчих конференціях і за підсумками роботи конференцій їх статті друкуються в відповідних збірниках.

     З метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді в гімназії проводиться І етап предметних олімпіад. У ІІ етапі Всеукраїнських предметних  олімпіад з базових дисциплін беруть участь переможці І етапу. Учні-призери нагороджуються грамотами управління освіти і науки.

       Щороку у листопаді місяці учні гімназії беруть участь у Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика і  Міжнародному мовно-літературному конкурсі з української мови імені Т.Шевченка.

     Гімназисти, разом з педагогами – наставниками є постійними учасниками Всеукраїнського конкурсу  науково-дослідницьких робіт учнівської молоді Малої академії наук в різних секціях. Учні 7-9-х класів, під керівництвом вчителів, приймають активну  участь у турнірах «Юний хімік», вчитель Биченко Л.А., «Юний біолог», у Всеукраїнській природничій грі «Колосок», вчитель Билина Л.В., «Юний географ», вчитель Кащук Т.П., «Юний історик», вчитель Кривошея С.Д., «Юний філософ», вчитель Марківський А.П., «Юний математик», вчитель Шеремет Л.М. та ін.

     Щороку учні гімназії займають призові місця у міському заочному конкурсі «Безмежній всесвіт», Всеукраїнському фізичному конкурсі «Левеня», вчитель Яремчук Л.П; Всеукраїнській грі з англійської мови «Пазл», вчитель Кулік О.А., заочному  конкурсі юних фотоаматорів «Моя Україна», вчитель Ковальчук В.М., Драган О.В.

        Проявляють свої здібності і займають призові місця з комп’ютерних наук учні в конкурсах на краще володіння офісними програмами,  графіки та дизайну у номінаціях: «Розробка графічного документу у редакторі MS  Paint», «Растрова графіка», «Microsoft word», вчитель Майданович М.Л., Білошицька О.О.

      Вся талановита і творча молодь об’єднана в рамках гімназійного наукового товариства «Ерудит», керівник – вчитель географії Кащук Т.П.

       Не оминають нашу гімназію і спортивні нагороди і досягнення.

     Учні щороку беруть участь у міських спортивних іграх серед учнів ЗЗСО міста з різних видів  спорту. Особливих успіхів і перемог досягає команда дівчат гімназії  з  футболу в якій грають найкращі нападаючі багатьох спортивних ігор міста, вчитель, майстер спорту зі спортивної акробатики Мельник Н.О., Сінько О.Г.

     Щороку в  навчальний план гімназії внесено близько 30 годин індивідуально-групових занять, додаткових годин на вивчення предметів, курсів за вибором та факультативів.

     Традиційними для гімназії стало вивчення додаткових курсів і факультативів: «Поетика», «Права дитини», «Розвиток продуктивного мислення», «Елементи геометрії», «Видатні постаті історії України», «Основи споживчих знань», «Основи психології».

     Виховна робота під керівництвом заступника директора гімназії з навчально-виховної роботи Ковальчук Валентини Михайлівни спрямовується на вирішення виховної теми гімназії, модернізацію змісту виховної роботи в умовах реформування української освіти. Зміст виховної діяльності будується у відповідності до  ключових виховних ліній.

     Протягом навчального року проводяться місячники: «Увага! Діти на дорозі» (вересень), правових знань (жовтень), знань дітьми правил безпеки життєдіяльності (листопад), героїко-патріотичного виховання (листопад-грудень), з охорони дитинства (листопад), екологічного виховання (лютий-березень), безпеки життєдіяльності та здорового способу життя (березень-квітень), оборонно – масової роботи та спортивної роботи (квітень-березень), родинно – сімейного виховання (травень). Проводяться декади: «Молодь проти СНІДу», декада довкілля, в останній четвер кожного місяця – інформаційний день щодо збереження життя та здоров’я дітей, День пожежної безпеки.

     Колектив гімназії бере активну участь у місячниках оборонно-масової та спортивної роботи, у міських змаганнях з кульової стрільби, з воєнізованого кросу. Життя гімназії висвітлюється  на сторінках місцевих газет, інтернет – ресурсів, гімназійного ЮТуб-каналу та ін.

Для учнів гімназії різних вікових груп систематично організовуються екскурсії в різні куточки України з метою ознайомлення їх з історією та культурою нашої держави, виховання любові до неї.

     Значне місце у виховному процесі гімназії займає діяльність, спрямована на правову освіту учнів. Гімназія співпрацює з працівниками правоохоронних органів, відбуваються зустрічів рамках проведення Всеукраїнського тижня права з дільничним інспектором поліції, представниками міського управління юстиції, районного відділу Національної поліції, патрульної служби.

     Щороку в гімназії проходить Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця». Учнями гімназії  збираються кошти і перераховуються для  придбання медичного обладнання у дитячі обласні лікарні.

     Одним із напрямків виховної роботи гімназії є формування здорового способу життя. В цьому контексті протягом року проводиться: олімпійський тиждень, конкурс «Нумо козаче», військово-спортивне свято «А нумо – хлопці!», організовуються зустрічі з тренерами, кандидатами у майстри спорту, спортсменами.

     Згідно річного плану чотири рази на рік класними керівниками проводяться зукстрічі з батьками на яких розглядаються питання: результатів навчання учнів, відвідування навчальних занять, стан дитячого травматизму, аналіз стану дисципліни, профілактика захворювань, питання профорієнтації, підготовка до державної підсумкової атестації та ін.

     У гімназії  функціонує учнівське самоврядування “Імпульс”. Учні 5-9 класів, члени гімназійного парламенту, під керівництвом педагога-організатора Вакулюк О.В., надають допомогу в організації та проведенні спортивних свят, загальногімназійних культурно-масових заходів. Щомісяця випускається газета учнівського самоврядування, «Калейдоскоп», в якій висвітлюється  життя закладу.

     З метою задоволення особистісних потреб учнів, їх самореалізації та самовдосконалення, максимального розвитку творчих здібностей, створення оптимальних умов для розвитку індивідуальних можливостей учнів організовано роботу гімназійного театру тіней,  вокального гуртка «Скерцо» для учнів 5-7 класів, лялькового театру «Казочка» для учнів 6-7 класу, керівник Драган О.В.;  «Умілі ручки», для учнів 5-7 класу, керівник Лойко Л.Є.; гурток «Школа лідера», керівник Вакулюк О.В.

      З 2015 року розпочала роботу студія “Школа юних журналістів” під керівництвом Драгана О.В. до якої входять учні 7-11 класів у якості відео операторів, журналістів, інтерв’юерів, авторів тексту. Юні журналісти висвітлюють гімназійні події, знімаючи випуски новин, які розміщені на гімназійному ЮТуб каналі. Сам ЮТуб  канал містить сюжети школи юних журналістів, конкурсні роботи художніх короткометражних фільмів, документально-краєзнавчі відео роботи учнів.

     До занять у гуртках залучено близько  35 % учнів гімназії в тому числі діти з особливими потребами.

     Щороку створюється і діє група подовженого дня з числа учнів 1-3-х класів, вихователь Дзюба О.П.

     Вся діяльність соціально-психологічної служби гімназії, Бачинська О.Ф. і Тимощук О.А., спрямовується на роботу з забезпечення, захисту прав і свобод дітей, створення умов комфортного освітнього середовища, вільного від булінгу, розвитку здібностей та реалізації можливостей особистості, пропагування здорового способу життя серед дітей та молоді, допомогу  випускникам гімназії  в подальшому самовизначенні. Щороку у квітні стало традиційним проведення  дня психолога.

     Важливим аспектом збереження здоров’я учнів є створення умов для раціонального харчування дітей протягом перебування у гімназії. Гаряче харчування  учнів 1-9 класів відбувається згідно графіка у їдальні гімназії. З метою забезпечення повноцінного раціонального харчування  за рахунок коштів міського бюджету в гімназії звільнено від плати за харчування батьків, або осіб, які їх замінюють дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей-інвалідів; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

     Наприкінці кожного навчального року у червні, під керівництвом начальниці табору Фурсової Алли Марцелівни і заступниці начальника табору Григорцевич І.Д.,  організовується робота гімназійного мовного табору «Smile :)» для учнів  1-8 класів у кількості близько ста осіб.

     Розважальна програма табору завжди насичена спортивними, культурними, пізнавальними заходами і складена відповідно до інтересів і побажань учнів. Мовну роботу в таборі проводять вчительки англійської і німецької мови  Лабунська І.Ю. і Яцькова Д.О., дозвіллєву роботу з дітьми – вчительки початкових класів Іванова І.А., Демчук Т.В., Антонюк С.В., Медведюк Н.В. та ін. За результатами міських конкурсів-оглядів виховних систем мовних таборів ЗЗСО, табір «Smile:)» посідає призові місця в місті і області.

      Традиційними є заняття з майбутніми першокласниками. Протягом лютого-березня  майбутні учні гімназії і їх батьки знайомляться з закладом, його традиціями, особливостями, початками гімназійного життя.

    Медичне обслуговування учнів та працівників гімназії організовано відповідно до чинної нормативно-правової бази. Для якісного медичного забезпечення учнів та вчителів у закладі обладнаний медичний пункт де працює шкільна медична сестра Коляда С.А., яка організовує систематичне та планове медичне обслуговування учнів, забезпечує профілактику дитячих захворювань. Щорічно на базі міської  лікарні діти проходять медичне обстеження. Відповідно до результатів медичного огляду дітей, на підставі довідок лікувальної установи у гімназії формуються спеціальні медичні групи, а також уточнені списки учнів підготовчої, основної групи та групи звільнених від занять фізичною культурою на навчальний рік.

     В гімназії розроблено низку заходів щодо попередження травматизму серед учнів, проводиться відповідна профілактична робота класними керівниками.

     Діяльність бібліотеки, завідуюча Токарська О.С., спрямована на виховання в учнів культури читання та інформаційної культури, формування у них вмінь і навичок бібліотечного користувача, а також на бібліотечно-інформаційне забезпечення особистісних потреб користувачів.

     Протягом навчального року в бібліотеці  оформлюється близько  60   тематичних полиць і  книжкових виставок до визначних і пам’ятних дат, подій. Відповідно до плану, проводиться близько 50 бібліотечних уроків для учнів 1-9 класів;  бібліотечних  свят і бібліотечних ігор для учнів 1-8 класів;  організовуються екскурсії до міської дитячої бібліотеки для учнів 1-6-х класів. Активно учні гімназії приймають участь в міському конкурсі «Кращий читач року».

     З 2014 року профспілковим життям гімназії опікується Астапюк І.М. Своє головне завдання на цій роботі вона бачить в об’єднанні зусиль адміністрації гімназії і профкому на захист трудових і соціально-економічних прав працівників закладу. За сприяння Цвєткової А.М. – голови міськкому профспілки, І.М. Астапюк щороку організовує для працівників гімназії екскурсійні подорожі, сприяє санаторному відпочинку і проведенню змістовного дозвілля. Традиційним є вітання вчителів-ветеранів педагогічної праці до Дня працівників освіти, ювілеїв, Нового року, 8 березня.

     З метою посильної допомоги і підтримки вчителів, що залишили педагогічну працю у гімназії працює первинна ветеранська організація, яку з 2015 року очолює Лисюк В.І., до речі – випускник  1964 року і теперішній працівник гімназії. Організація і її голова постійно тримають руку на пульсі ветеранського життя і мають всебічну підтримку з боку адміністрації гімназії.

    Гімназія постійно розвивається, перебуває в постійному пошуку нових форм роботи, трансформує свою роботу, відповідно до суспільних запитів і напрямків реформування освіти  в ХХІ столітті. Демократизація сучасного процесу освіти і публічне управління закладом освіти дає нам можливість впевнено рухатись вперед, використовувати сучасні методики навчання і виховання, планувати педагогічну роботу на перспективу і якісно задовольняти освітні потреби наших учнів, їх батьків і місцевої громади.